Virtalähteen valinta LED-tuotteille

LED-muuntajan valinta

Muuntajia tai virtalähteitä on monta erilaisia, esimerkiksi vakiojännite-, vakiovirta- ja himmennettäviä.

Yleisesti Virtalähteistä

1. Oikea jännite. Jos tuote vaatii 12 V, siihen ei sovi 5 tai 24 voltin virtalähde.

2. Riittävä teho. Virtalähteen täytyy antaa vähintäin kuorman ottama maksimiteho. Suurempi teho ei ole vaaraksi, mutta siitä on turha maksaa, jos pienemmälläkin pärjää. Parille pikku ledille ei tarvita 5 A:a antavaa virtalähdettä. Ylikuormaa ei pidä laittaa, hakkuri puskee koko ajan täysillä ja käyttöikä lyhenee. Suositeltavaa on, että virtalähteen nimellisteho olisi ainakin 10-20% suurempi kuin maksimikuorma.

3. Asennuspaikka. Kuivaan huonetilaan sopivat kaikki verkkolaitemallit. Jos piilotat virtalähteen paneelien taakse, asennat sen terassille tai kosteudelle alttiille paikalle, valitse IP66/IP67-malli, joka on tarkoitettu vaativiin olosuhteisiin. Virtalähteille suositeltu ympäristön lämpötila on max.40°C. 4. Liitäntätapa. Laitteet, joissa on valmiina pistotulppa, kytketään pistorasiaan. Pistotulppaa ei pidä katkaista johdosta pois. IP-suojatuissa laitteissa on kiinteät virtajohdot, asennus tapahtuu suoraan jakorasiaan tai liittämällä johtoon pistotulpan, näin voidaan kytkeä se pistorasiaan.

Tutustu kaikkiin meidän virtalähteisiimme tästä.

Virtalähteen valinta LED-Nauhalle

LED-nauhoille käytetään vakiojännitemuuntajia. Yleisin jännite LED-Nauhoissa ovat 12V tai 24V.

12V LED-Nauhoille sopivat virtalähteet ovat 12V vakiojännitelähteitä.

24V LED-Nauhoille sopivat virtalähteet ovat 24V vakiojännitelähteitä Sopiva LED-virtalähteen teho on 10-30% suurempi kuin LED:ien laskennallinen tehontarve.

Virtalähteen valinta LED-Alasvaloihin

Vakiovirtamuuntajia käytetään esimerkiksi LED-Alasvaloissa. Niistä löytyy myös valmiita sarjoja joihin kuuluu virtalähteet.

Himmennettävät virtalähteet

Yleisimmät himmennettävät virtalähteet ovat DALI-himmennettävät, Triac-himmennettävät tai Painonappi-ohjattavat virtalähteet.

Näissä kannattaa muistaa että DALI-virtalähteet vaativat DALI-Ohjaimia tai säätämiä.

Miten laskea sopiva virtalähde?

Esimerkiksi LED-Nauhassa nauhan pituus vaikuttaa siihen, kuinka tehokas (wattimäärä) muuntaja tarvitaan. Koska led-nauhaa voidaan leikata tarvittavan pituisiksi pätkiksi, on hyvä tietää, miten led-muuntajan tarve määritellään. Led-nauhan maksimipituuden saat selville nyrkkisäännöllä: jaa virtalähteen teho led-nauhan teholla per metri. Lisää sitten vähintään 10 % varoja, jotta et kuormita muuntajaa sen maksimiteholla.

Esimerkkinä jos käytetään 5m Suurteho LED-Nauha 14 W/m 12V tarvitaan:

5 m * 14 W/m = 70W + 10-30% ylimitoitus = 70W + 10% = 77W

Eli tarvitaan minimissään 77W virtalähde koska niin kun aikaisemmin kerrottiin suositellaan LED-virtalähteen tehoksi 10-30% suurempi kuin LED:ien laskennallinen tehontarve. Eli oikea virtalähde olisi esimerkiksi Verkkolaite 230VAC/12 VDC 6.7A.

Jos vaikkapa valitaan heikompitehoinen Lednauha 7.2 W/m 12V, niin samalla virtalähteellä ( Verkkolaite 230VAC/12 VDC 6.7A. ) voidaan kytkeä maksimissaan 10 metriä , koska

80 W jaettuna 7,2 W/m:llä * 0,9 (minimi 10% ylimotoitus) = 10 metriä.

Jos sinulla on puolestaan tiedossa, minkä verran tarvitset led-nauhaa, niin kertomalla nauhan metrimäärän sen teholla, saat muuntajan tehon tarpeen selville.

Pitää vaan muistaa että käytännössä on hyvä mitoittaa LED-virtalähde niin, että jää 10 % pelivaraa muuntajan maksimikuormaan verrattuna. Silloin virtalähde myös kestää kauemmin koska ei koko aika ole maksimi kuormissa.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään oikean LED-muuntajan valitsemisessa.

Jos ette löydä meidän verkkokaupasta tai ette tiedä mikä olisi teille sopiva virtalähde, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme: info@ledlife.fi tai soittamalla numeroon 040-5533908.

Autamme mielellämme.

Saunan Tähtitaivas Valokuitusarja

Saunan Tähtitaivas Valokuitusarja

Miksi saunaan tarkoitettua valkoitusarjaa?

Vuosien varrella on kuultu monen asentaneen tavallisen tähtitaivaskuitupaketin saunan kattoon.

Poikkeuksellisen alhaisella lämmöllä käytettävässä saunassa sillä on jonkinlaiset mahdollisuudet selviytyä jopa vuosia. Kukaan ei silti voi tietää, millä hetkellä lämmöt ylittyvät ja kuitujen päät alkavat ruskistua ja valon kulku loppuu.

Jos kauppiaasi myy perussetin saunakäyttöön, riski tuotteen lyhyestä eliniästä on todellinen. Pahimmassa tapauksessa ensimmäinen saunominen tuhoaa tavallisen tähtitaivaskuidun päät. Samoin käy muovisilla “linsseillä” varustetuille paketeille. Kipakat löylyt vääntävät muovin piloille. Saunan katon ulkopinnalla, siis saunan ylimmässä kohdassa ei muovilla ole mitään mahdollisuuksia selviytyä.
Meidän “Saunan Valokuitusarjat” ovat pitkään testattuja tuotteita ja vuosien kehittelyn tulos.

Mitä eroa tavallisella ja saunan valokuitusarjalla?

 • Lämmönkestävät lasilinssit
 • Kaikki kuidut suojattu kuumankestävällä suojasukalla
 • Meidän oma suunnittelema äänetön projektori
 • Projektori vaan 20mm paksu, joten suunniteltu mahtumaan paneelien alle saunaan
 • Räätälöitävissä asiakkaan tarpeesiin

Saunan valokitusarja on varmaan paljon kalliimpi kun tavallinen?

Itseasiassa meidän valokuitusarjojen hinnat ovat yleensä saman hitaiset tai vieläkin edullisemmat kun tavalliset valokuitusarjat. Asiakas pystyy itse räätälömään valkokuitusarjaa ja toiminnat omaan tarpeen mukaan, eli jos tarvitsee perusmallin ilman mitään erikoistoimintoja hänen ei tarvitse maksaa turhista lisäominaisuuksista.

Katso täältä meidän Saunan valokuitusarjat

Saunan Lämpösuojatut LED-Sarjat

Lämpö on ledien pahin rasitus.

Sijoitettuna kuumiin olosuhteisiin, ledien käyttöikä laskee. Onneksi sauna on käytössä lyhyitä aikoja kerrallaan, joten ledien odotettavissa oleva elinikä saunakäytössä on kuitenkin hyvin pitkä. Koska erityisiä lämmönkestäviä ledejä ei ole olemassa, on käytettävä muita keinoja: virtaa rajoittamalla, eristämällä led käyttöympäristön lämmöstä ja johtamalla lämpöä kiinteisiin johtimiin. Lämpösuojatuissa led-sarjoissa jokainen led-yksikkö on rakenteeltaan todellakin aito kiuasled, lasilinssillinen (saatavana nyt kaksi erilaista linssiä) edestäpäin vesitiivis runko. Näihin sarjoihin ei tarvitse ostaa erillistä kiuaslinssiä, koska kaikki yksiköt ovat niitä ! (Asiaa tiedustellaan päivittäin, sillä hintamme on jopa alle puolet totutusta) Ledin ja linssin väliin jää ilmarako, joka suojaa lediä. Ledin toimintalämpötila on useita asteita viileämpi kuin ilman linssiä. Lämpösuojatun led-sarjan teknisten ominaisuuksien lisäksi vuosien varrella tehtävää huoltoa ajatellen oikein asennettujen ledien vaihto on helppoa.

Meidän värivaihdot

Viisi sävyvaihtoehtoa: LV2: Lämmin valkoinen = värilämpötila lähellä halogeenilampun sävyä, ~ 3000 K. LV3: Hieman valkoisempi lämpimän valkoinen n. 3300-3500 K. LV4: Edelleen lämmin valkoinen, mutta viileämpi sävy, n. 4000 K. LV1: Kellertävän valkoinen= kellertävä, muistuttaa pienitehoisen hehkulampun värisävyä, n. 2700 K. VV1: Viileän valkoinen = värilämpötila 6000-10000 K.

Lämpösuojatut led-sarjat toimitetaan asennusta vaille valmiina sisältäen ledit, lämpösuojatut led-rungot, 5 metrin johtimet jokaisessa ledissä, liittimet sekä vakiomallisen tai valinnaisen verkkolaiteosan, voit valikoida virtalähteen tyypin valikosta, kuten muitakin ominaisuuksia tai lisätarvikkeita.

 1. Vakiona on verkkolaite pistorasiamallia 12 V. Himmentimeksi sopivat kaikki led-himmenitimet.
 2. Toinen vaihtoehto on 12 voltin IP-67 “puikula”, joka sopii lähes kaikkialle, myös paneelien taakse asennettavaksi. Kaikki toisiopuolelle asennettavat 12 voltin led-himmentimet sopivat.
 3. Tavallisella hehkulamppuhimmentimellä säädettävä virtalähde, ulostulojännite 12 V. Kytkemällä verkkojännitteen tavallisen hehkulamppuhimmentimen (ns. triac-säädin) kautta, voit himmentää led-sarjan haluttuun kirkkauteen 0-100%. Tämän virtalähteen kanssa ei käytetä toisiopuolelle tulevia led-himmentimiä.

Isoilla sarjoilla (24 kpl ja yli) potentiometri on vähän huono ratkaisu himmentimeksi, elektroninen säädin (=pwm-säädin) toimii aina.

Ledien etuvastukset mitoitetaan tilauksessa valitulle verkkolaitteelle sopivaksi. Saatavana myös esim. aurinkosähkölle sopivaksi (n. 14 V) ilman verkkolaitetta.

Verkkolaitteita ei ole tarkoitus asentaa saunaan. Ei myöskään elektronisia himmentimiä. Ledejä lukuunottamatta muut laitteet asennetaan viileämpiin tiloihin.

Tarkemmat tiedot virtalähteistä ja himmentimistä löydät täältä: virtalähteet himmentimet

21.5.2014 ON JULKAISTU MAAILMANLAAJUISESTI PARAS UUDISTUS SAUNAN LED-VALOIHIN SITTEN VUODEN 2007 jälkeen, kun toimme kokonaan linssilliset led-valot myyntiin kohtuuhinnalla. Nyt voit valita perinteisen kiuaslinssin kapeakiilaisen valon sijaan myös laajakulmaisen, pehmeämmän valon. Laajakulmalinssit toimitetaan sarjan mukana erillispakattuina, näin voidaan esim. kiukaalle asentaa kauempaa tuleva kapeampi valokiila ja muihin leveämpi “yleisvalo”. Huom! Kapea valokiila näyttää luonnollisesti kirkkaammalta kuin leveä, mutta valo ei siten häikäisekään niin pahasti. Valoteho on kuitenkin aivan sama, se vain leviää suuremmalle alueelle. Linssimuutoksen voi tehdä jo aiemmin hankittuihin ja asennettuihin ledeihin, pikkurahalla ja pienellä työllä. Ledrunkoa ei edes tarvitse irrottaa, ainoastaan linssiä reunustava rengas kierretään auki, otetaan tiivisterengas ja linssi pois, pudotetaan laajakulmalinssi renkaan pohjalle, laitetaan tiivisterengas paikoilleen ja ruuvataan reunus takaisin runkoon. Koko työ kestää puoli minuuttia led-runkoa kohden.

Katso täältä meidän lämpöä kestävät LED-sarjat!

Miten valita led-nauhan myyjä ?

Led-nauhoilla on nykyään pelkästään Kauko-Idässä tuhansia valmistajia ja maailmanlaajuisesti ehkä kymmeniä tuhansia jälleenmyyjiä, tukkureita ja tavaranvälittäjiä. Miten ostaja ja loppukäyttäjä pystyy valitsemaan sopivan ja mielestään hyvälaatuisen tuotteen ? 

 • Kuvassa ylimmäinen nauha on täyttä roskaa.
 • Alempana huippuluokan nauha
 • Joskus ulkonäköerot ovat vieläkin pienempiä, joten ei ihme, että asiakas tulee helposti harhautetuksi

Perehdy nauhamyyjän tekniseen osaamiseen. Netistä kopioiduilla teksteillä saa asiat näyttämään paljon paremmalta kuin ne ovat todellisuudessa.

LED-Nauhojen tekninen vertailu

Tekninen vertailu

Tämä kirjoitus on tarkoitettu normaalille kuluttajalle, jolla ei ole elektroniikka-alan koulutusta, mutta on kiinnostunut kurkistamaan led-tuotteiden kulissien taakse ilman mainosfraaseja. 

Led-nauhojen vertailu tuntuu äkkiä katsottuna yksinkertaiselta. Nauhoille on annettu tekniset tiedot, joista selviää nauhan teho/metri tai teho/rulla. Lisäksi käyttöjännite, yleensä 12 V tai 24 V. Olennaista käyttäjälle on tietysti myös nauhan ledien antama valon sävy.

Vuosia sitten meillä oli tavarantoimittajana erittäin laadukkaiden nauhojen valmistaja. Ongelmana oli korkea hinta ja liian pitkä toimitusaika. Lähtökohtana oli löytää yhtä hyvä laatu nopeammalla toimitusajalla ja mieluimmin matalampaan hintaan kilpailuttamalla jälleen kerran valmistajia keskenään. Aloitin tilaamalla muutaman mallirullan useammalta huolellisesti valitulta valmistajalta, jotka vakuuttivat myyvänsä hyvälaatuisia nauhoja, joku ilmoitti myyvänsä aiemminkin nauhoja muillekin suomalaisille maahantuojille. Etsinnässäni kyse oli 24 voltin ns. suurtehonauhasta, teholtaan 14.4 W/metri, jota käytetään vaativampaan valaistukseen. Kaikille annettiin vaatimuksena myös itse led-komponentille tietty valmistaja, olihan tarkoitus saada kunnollista nauhaa. Tavaraa alkoi tulla ja päästiin testaamaan.  Mittarit näyttivät yllättäviä lukemia: 14 wattia metrille luvatulle nauhalle saatiin tehoiksi mm. 3.7 W/m, 4.3 W/m, 6.3 W/m, 7.7 W/m, 8.9 W/m, paras nauha oli 9.2 W/m. Tilanne näytti pitkittyvän. Malleja oli pakko tilata lisää eri paikoista. 

Projekti paisui riitelyksi useiden tavarantoimittajien kanssa. Jos tuotteesta on maksettu 14 watin nauhan hinta, miksi pitäisi hyväksyä 4 watin teho ? Selityksenä oli mm., että kaikki muutkin myyvät nauhan sellaisella teholla, nauha lämpiää liikaa, ledit lämpiävät liikaa. Niinpä, juuri siksi nauha pitää liimata suoraan alumiiniseen listaan tai jäähdytysprofiiliin. Jälleen tuli selityksenä myös usealta taholta, että heillä on Suomessa jälleenmyyjiä, jotka ostavat heiltä nauhoja. Kuka tietää vaikka olisikin totta, useilla nettimyyjillä on teksti, jossa teknisten tietojen sanotaan perustuvan tehtaan ilmoitukseen ja that´s it. Ilmeisesti ostajan vastuulla on se, mitä saa. Pohjanoteeraus oli 2.2 W/metri. Taistelun jälkeen valmistaja myönsi, että tavara oli susi ja saimme tilalle nauhaa 8 W/m. Sitäkään ei valitettavasti voinut laittaa normaaliin myyntiin.

Lopputuloksena puolentoista vuoden mallierien tilaamisesta ja testausurakasta jäi se, että kunnollisia nauhan valmistajia on alle 10%. Jotenkin hyväksyttäviä tuotteita toimitti n. 30% valmistajista. Loput 60 prosenttia nauhoista oli jopa tarjoustuotteiksi kelpaamatonta. Tavallinen perusnauha 4.8 W/m antaa paremman valotehon ja paljon halvempaan hintaan. Tosin tämä vertailu hyvälaatuiseen perusnauhaan; tuossa teholuokassa pitäisi tehdä sama tutkimus, laatuerot ovat  huimia. Piirilevy on halvemmissa nauhoissa kuin serpentiiniä ja ledeille ei voi povata kovin pitkää elinikää. Ja tämä kaikki koskee hyvälaatuisia ledejä käyttäviä ns. vientituotteita. Kauko-idän omille markkinoille tarkoitettuja halpistuotteita ei tässä vertailussa edes noteerata. Led-nauhojen teholukemat ovat nimellistehoja, jotka lasketaan ledeille annettujen optimaalisten virtojen mukaan, huomioiden muutamia muita seikkoja, jolloin on saatu tuo lukema 14.4 W/metri. Esim. 5050 led sisältää 3 led-chippiä, joiden kunkin virta on 20 mA. Kynnysjännite on n. 3.5 V ja ledejä metrillä 60 kpl.  3.5 V x 0.020 A x 3 x 60 = 12.6 W. Jo tämä laskelma osoittaa, että todellinen ledien teho ei ole koskaan nimellistehoinen. Hyvä nauha 5050 tyyppisellä ledillä on yli 10 wattia/metri, erinomainen nauha 12 W/m. Tehon mittaamisessa on myös merkityksellistä, mitataanko 10 cm:n, metrin vai 5 metrin nauhaa. Nauhassa on lisäksi monia tekijöitä, kuten etuvastukset, piirilevyn pituuden aiheuttama jännitehäviö jne. joiden tarkasteluun tässä yhteydessä ei enempää puututa. Suurtehonauhassa on merkityksellistä käyttöjännite, 12 V vai 24 V. 24 volttia on ylivoimaisesti parempi ja myös kilpailijat ovat sen oppineet vuosien varrella. Viime kädessä valoteho riippuu tietysti vielä ledin laadusta ja tyypistä. Yhtä kaikki: 4 watin nauhan teholla ei saavuteta samaa valotehoa kuin 12 watin nauhalla. Tähän ongelmaan ei ole vastauksena nauhatehon kasvattaminen. Jo nykyinen 14 watin nauha on jäähdytettävä hyvin, mutta tilanne alkaa olla haastava esim. 28 watin nauhateholla, vaikkakin todellinen teho jäänee useimmilla reippaasti alle 20 watin.

Aikanaan tulee nauhoihin uusia led-tyyppejä, jotka muuttavat tilannetta. Mitään radikaalia ratkaisua ei kannata odotella, valotehot kasvavat hitaasti. Tilanne, jossa nauhojen valotehoa verrataan todellisiin watteihin, säilyy. Uusien led-tyyppien tullessa, vanhat siirtyvät hiljalleen historiaan ja nauhan suunnittelijalla ja valmistajalla on edelleen vastuu nauhan hyödyllisyydestä. Jälleenmyyjän pitää huolehtia siitä, että valmistajan antamat tekniset tiedot ovat todellisia. Tämä edellyttää myyjältä sähkötekniikan ja elektroniikan hyvää tuntemusta.

Alla kuvissa on virtalähteen näytöt eri kuormilla 5 metrin rullilla. Vertailtuna heikkolaatuinen 12 voltin nauha ja korkealuokkainen 24 voltin nauha.


12 voltin heikko nauha 5 metriä, 12 V x 2.45 A = 29 W

Sama vertailu käytettäessä 1 metrin nauhoja:

Tässä huomataan myös ero 24 voltin nauhan hyväksi:  metrin matkalla nauhojen tehoero on vain +30%, joka ei varsinaisesti ole jännitteestä johtuva ero, mutta samoilla nauhoilla viiden metrin rullassa ero on jo +93%.

Huomioitavaa on myös se, että nauhan teho riippuu siitä, asennetaanko se yhtenäisenä vai useana lyhyempänä pätkänä rinnan kytkettyinä. Olisi suotavaa, ettei koskaan laiteta yli 5 metrin yhtenäistä nauhaa. Monilla nauhatyypeillä 5 metriäkin on jo liikaa.