LED-Tietoa

Virtalähteen valinta LED-tuotteille

LED-muuntajan valinta

Muuntajia tai virtalähteitä on monta erilaisia, esimerkiksi vakiojännite-, vakiovirta- ja himmennettäviä.

Yleisesti Virtalähteistä

1. Oikea jännite. Jos tuote vaatii 12 V, siihen ei sovi 5 tai 24 voltin virtalähde.

2. Riittävä teho. Virtalähteen täytyy antaa vähintäin kuorman ottama maksimiteho. Suurempi teho ei ole vaaraksi, mutta siitä on turha maksaa, jos pienemmälläkin pärjää. Parille pikku ledille ei tarvita 5 A:a antavaa virtalähdettä. Ylikuormaa ei pidä laittaa, hakkuri puskee koko ajan täysillä ja käyttöikä lyhenee. Suositeltavaa on, että virtalähteen nimellisteho olisi ainakin 10-20% suurempi kuin maksimikuorma.

3. Asennuspaikka. Kuivaan huonetilaan sopivat kaikki verkkolaitemallit. Jos piilotat virtalähteen paneelien taakse, asennat sen terassille tai kosteudelle alttiille paikalle, valitse IP66/IP67-malli, joka on tarkoitettu vaativiin olosuhteisiin. Virtalähteille suositeltu ympäristön lämpötila on max.40°C. 4. Liitäntätapa. Laitteet, joissa on valmiina pistotulppa, kytketään pistorasiaan. Pistotulppaa ei pidä katkaista johdosta pois. IP-suojatuissa laitteissa on kiinteät virtajohdot, asennus tapahtuu suoraan jakorasiaan tai liittämällä johtoon pistotulpan, näin voidaan kytkeä se pistorasiaan.

Tutustu kaikkiin meidän virtalähteisiimme tästä.

Virtalähteen valinta LED-Nauhalle

LED-nauhoille käytetään vakiojännitemuuntajia. Yleisin jännite LED-Nauhoissa ovat 12V tai 24V.

12V LED-Nauhoille sopivat virtalähteet ovat 12V vakiojännitelähteitä.

24V LED-Nauhoille sopivat virtalähteet ovat 24V vakiojännitelähteitä Sopiva LED-virtalähteen teho on 10-30% suurempi kuin LED:ien laskennallinen tehontarve.

Virtalähteen valinta LED-Alasvaloihin

Vakiovirtamuuntajia käytetään esimerkiksi LED-Alasvaloissa. Niistä löytyy myös valmiita sarjoja joihin kuuluu virtalähteet.

Himmennettävät virtalähteet

Yleisimmät himmennettävät virtalähteet ovat DALI-himmennettävät, Triac-himmennettävät tai Painonappi-ohjattavat virtalähteet.

Näissä kannattaa muistaa että DALI-virtalähteet vaativat DALI-Ohjaimia tai säätämiä.

Miten laskea sopiva virtalähde?

Esimerkiksi LED-Nauhassa nauhan pituus vaikuttaa siihen, kuinka tehokas (wattimäärä) muuntaja tarvitaan. Koska led-nauhaa voidaan leikata tarvittavan pituisiksi pätkiksi, on hyvä tietää, miten led-muuntajan tarve määritellään. Led-nauhan maksimipituuden saat selville nyrkkisäännöllä: jaa virtalähteen teho led-nauhan teholla per metri. Lisää sitten vähintään 10 % varoja, jotta et kuormita muuntajaa sen maksimiteholla.

Esimerkkinä jos käytetään 5m Suurteho LED-Nauha 14 W/m 12V tarvitaan:

5 m * 14 W/m = 70W + 10-30% ylimitoitus = 70W + 10% = 77W

Eli tarvitaan minimissään 77W virtalähde koska niin kun aikaisemmin kerrottiin suositellaan LED-virtalähteen tehoksi 10-30% suurempi kuin LED:ien laskennallinen tehontarve. Eli oikea virtalähde olisi esimerkiksi Verkkolaite 230VAC/12 VDC 6.7A.

Jos vaikkapa valitaan heikompitehoinen Lednauha 7.2 W/m 12V, niin samalla virtalähteellä ( Verkkolaite 230VAC/12 VDC 6.7A. ) voidaan kytkeä maksimissaan 10 metriä , koska

80 W jaettuna 7,2 W/m:llä * 0,9 (minimi 10% ylimotoitus) = 10 metriä.

Jos sinulla on puolestaan tiedossa, minkä verran tarvitset led-nauhaa, niin kertomalla nauhan metrimäärän sen teholla, saat muuntajan tehon tarpeen selville.

Pitää vaan muistaa että käytännössä on hyvä mitoittaa LED-virtalähde niin, että jää 10 % pelivaraa muuntajan maksimikuormaan verrattuna. Silloin virtalähde myös kestää kauemmin koska ei koko aika ole maksimi kuormissa.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään oikean LED-muuntajan valitsemisessa.

Jos ette löydä meidän verkkokaupasta tai ette tiedä mikä olisi teille sopiva virtalähde, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme: info@ledlife.fi tai soittamalla numeroon 040-5533908.

Autamme mielellämme.

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *