Teholedien asennus- ja himmennystavat
Teholed-valaisimia voidaan asentaa monin eri tavoin.
Teholedeille virta otetaan 230 voltin verkkovirrasta yleensä LED-drivereilla eli vakiovirtamuuntajilla. Driver voi olla jokaisen valaisimen sisällä tai sitten erillisenä ulkoisena yksikkönä. Sisäisellä driverilla olevia malleja käytetään 12 virtalähteellä tai esim. aurinkennojärjestelmästä. Usean teholedin valaisimissa led-driver on useimmiten ulkopuolinen, erillinen pieni yksikkö, jossa verkkovirta muutetaan pienjännitteeksi
Kun tarvitaan vain päälle/pois- kytkentä, on kätevintä käyttää valaisinta, jossa on sisäänrakennettu driver. Käyttöjännite otetaan silloin 12 voltin verkkolaitteelta. Verkkolaitteen tehon pitää olla riittävä, tehontarve riippuu valaisimien määrästä. Valaisin toimii myös akkukäyttöisissä sovelluksissa ja esim. aurinkosähköllä. Käyttöjännite voi vaihdella 10-14 voltin välillä valon kirkkauden muuttumatta. Johdotus on silloin rinnankytkentä, jokaiselle led-yksikölle viedään plus ja miinus, johtimeksi kelpaa esim. 2 x 0.5 mm² kaiutinjohto tai vastaava.
Driver
Driver voi olla myös ulkopuolinen, driverin ominaisuuksista riippuu, montako lediä siihen voi kytkeä. Jos on ilmoitettu esim. driver sopii 3-6 :lle ledille, ledejä on todella oltava vähintäin 3 kpl ja enintään 6 kpl. Ledit kytketään driveriin sarjaankytkennällä, ledien johtimet yhdistetään plus-miinus-plus-miinus- jne. ja jäljelle jäävät päät yhdistetään driverin ulostuloon.
COB-ledejä ohjataan myös drivereilla. Esim. White-line valaisimet ovat COB-ledeillä. Niitä ohjataan 300 mA:n vakiovirtadrivereilla. Driverin muut ominaisuudet määräytyvät tarvittavan tehon mukaan. COB-ledejä ei voi käyttää tavallisella esim. 12 voltin virtalähteellä.
Himmennykseen voidaan käyttää eri vaihtoehtoja:
Hehkulamppuhimmennentimellä
Käytetään 1 tai 3 watin led-yksiköitä, joissa ei ole sisäistä driveria. Teknisissä tiedoissa mainitaan vain virta, esim. 350 tai 700 mA. Ledin kynnysjännite on n. 3.3-3.5 V, mutta se ei ole varsinainen käyttöjännite, vaan arvoa käytetään lähinnä laskennallisesti avuksi.
Driverina käytetään ulkopuolista yksikköä, johon ledit kytketään sarjaan. Driverille on ilmoitettu arvot, jotka määräävät sen, montako lediä voidaan käyttää. Vähimmäis- tai enimmäismääriä ei pidä ylittää, systeemi ei toimi tai voi jopa vioittua. Driverille tuodaan verkkojännite hehkulamppuhimmentimeltä. Hehkulamppuhimmennin on tyypillisesti triacin kanssa toteutettu tehonsäädin. Useimmat vanhatkin himmentimet toimivat tai voidaan käyttää marketeista saatavia yleishimmentimiä tai sähkökalustesarjaanne sopivan himmenninyksikön kanssa.
Painonapilla ja/tai kauko-ohjaimella himmennettävä
Toistaiseksi saatavana 3 watin led-yksiköille, joissa ei ole sisäistä driveria. Teknisissä tiedoissa mainitaan vain virta 700 mA. Ledin kynnysjännite on n. 3.3-3.5 V, mutta se ei ole varsinainen käyttöjännite, vaan arvoa käytetään lähinnä laskennallisesti avuksi.
Driverina käytetään ulkopuolista yksikköä, johon ledit kytketään sarjaan. Driverille on ilmoitettu arvot, jotka määräävät sen, montako lediä voidaan käyttää. Vähimmäis- tai enimmäismääriä ei pidä ylittää, systeemi ei toimi tai voi jopa vioittua. Driverille tuodaan käyttöjännite verkkolaitteelta 12-36 V DC. Kätevin käyttöjännite on 24 V DC, silloin saadaan kytkettyä 4-6 kpl ledejä yhden driverin perään. Yhteen isompitehoiseen virtalähteeseen voidaan kytkeä useita drivereita. Driveria voidaan käyttää myös kauko-ohjaimella. Yhdellä kauko-ohjaimella voidaan hallita useita drivereita erikseen. Kuvassa erikokoisia 24 voltin virtalähteitä, himmenninyksikkö ja 3 watin ledillä varustettu valaisin.