Ideapankki – Kylpyhuone & Saunan valaistus

Saunan valaistuksessa on tyypillisin kysymys : “Eihän siitä tule liian kirkas valo ?”

Soveltuvat tuotteet:

Lämpösuojatut ledsarjat

Saunan tähtitaivas

Siivousvalo lednauha

Virtalähteet

Himmentimet

Käyttämällä saunaan suunniteltuja ledvaloja valoteho ei ole liian suuri. Jos valonlähteitä halutaan paljon, himmentimen lisääminen on yksinkertaista eikä aiheuta paljoakaan kustannuksia. Saunan ledvalot ovat ns. kiuaslinssejä, joiden rakenne suojaa ledejä pahimmalta kuumuudelta.  Sen lisäksi oikein suunniteltu virranrajoitus mitoittaa ledin toimimaan alle nimellistehon. Näin on ledien elinikä helposti 6-8 vuotta, jopa pidempään ja oikein asennettuna niiden huolto on helppoa. Siksi lämpösuojatut ledit ovat ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto saunaan. Ne voidaan asentaa epäsuoraa valoa antamaan selkänojan taakse tai kattoon. Kiukaalle valoa antamaan tulevat ledit suositellaan asentamaan kiuasalueesta katsojan eli lauteiden puolelle hieman viistoon, silloin valo heijastuu höyrypisaroiden sivusta eikä vain pisaran päältä, jossa on huonosti heijastavaa pinta-alaa.Ledien määrä voi olla aivan pienissä saunoissa 6-8 kpl, normaalikokoisissa 10-16 kpl ja yli 4-5 neliöisissä 12 kpl:sta ylöspäin. Suuri vaikutus on paneloinnin sävyllä, tummempi paneeli vaatii enemmän valonlähteitä ja musta kaksinkertaisen määrän aivan vaaleaan verrattuna.

Uutena suosikkina on vihdoin saatu saunan tähtitaivas, huomaamattoman pienillä, lämmönkestävillä linsseillä varustettu valokuituihin perustuva järjestelmä. Uuden sukupolven led-projektorilla saadaan yhtäaikaa jopa eri valkoisen sävyjä olevia tähtiä. Tuiketoiminta toteutetaan ilman liikkuvia osia. Peruspaketti tarjoaa 96 tähteä.

Saunan tunnelmallinen valo aiheuttaa helposti ns. siivousvalon tarpeen. Sen voi helposti toteuttaa lednauhalla, joka asennetaan selkänojan alareunaan tai laudetason alle. Jos nauha asennetaan himmentimen kanssa, sitä voi pienellä teholla käyttää myös saunomisvalona. Pienitehoinenkin lednauha on niin kirkas, että kokemuksen mukaan normaalisti riittää n. 10 %:n teho. Oikein valittu nauha ei pienellä teholla lämpiä itse käytännössä lainkaan, joten se kestää lyhytaikaiset kuumat jaksot suhteellisen matalalla asennuskorkeudella.

Kylpyhuoneen valaistus

Pesuhuoneen valaistus vaihtelee suuresti riippuen minkälaisen talon tai asunnon pesuhuoneesta on kyse.

Esimerkkituotteet:

Yleisvalaisimet

Alasvalot

Lednauhat ja asennusprofiilit

Tähtitaivassovellukset

Tilavassa pesuhuoneessa saattaa olla useita erilaisia valonlähteitä, kattovaloja, epäsuora valaistus, tähtitaivas, kohde- tai korostusvaloja. Kun tavoitteena on kohdevalo, valon avautumiskulma on yleensä alle 50 astetta. Suuremmalle pinta-alalle niitä tarvitaan melko tiheästi, esim. metrin välein. Tähän sopivat n. 3 watin spotit.Pieni pesuhuone saattaa tarvita vain yhden yleisvalon, siihen soveltuu mainiosti White Line, joka antaa valoa käytännössä lähes 180 astetta.

Pienillä korostusvaloilla voi tehdä tunnelmavalaistuksen tai valaista esim. jonkin yksityiskohdan (käytetty mm. seinään upotetun saippuakotelon tms. valaisuun). Tuote on sama kuin saunoissa käytetyt lasilinssillä lämpösuojatut ledit.

Nykyisin suosituksi tullut epäsuora valo saadaan sopivan listan takaa tai syvennykseen asennettu lednauha. Valoteho voi olla kevyeen yleisvaloon riittävä 4.8 W/m tai kunnollisen valon saavuttamiseksi 13-14 W/m. Ainakin tehokkaammat nauhat tarvitsevat aina alumiinisen jäähdytysprofiilin, mutta myös pienitehoiseen nauhaan se yleensä laitetaan helpottamaan asennusta.

Tähtitaivas voidaan asentaa koko katon alueelle tai rajata se esim. katon keskiosalle, suihkun päälle tai tyypillisesti ammeen yläpuolelle. Pienelle alueelle asennettuna tähtien  tiheys on oltava suurempi kuin koko katon alueella.

Mielenkiintoisen lisän saa käyttäen uutta valaisinprofiilia laatoituksen saumakohtaan. Samaan tasoon laattojen pinnan kanssa tuleva valonauha voidaan toteuttaa valkoisena tai värillisenä (RGB). Profiilin kosteussuojaus on IP67, joten sen voi asentaa esim. seinään pystysaumaan tai myös lattiaan.